FRETS

Frets worden tegenwoordig gemaakt van nickel-zilver. Dat is aanmerkelijk harder dan het koper, dat vroeger werd gebruikt en slijt dus minder snel. Na intensief spelen ontstaan er echter toch groeven en beschadigingen in de frets, waardoor de klankkwaliteit en de zuiverheid achteruit gaan. Daarom moeten frets regelmatig worden schoongemaakt en gepolijst. 

Als de fretlijn onregelmatig is, doordat niet alle frets precies even hoog boven de toets liggen, zal een snaar in sommige posities eerder rammelen, dan in andere posities. In dat geval moeten de frets worden gevlakt. Dit is een secuur werkje. Dus nooit uit de losse hand met vijlen aan de gang gaan! Als frets te diep zijn ingesleten om nog te kunnen vlakken, moeten ze worden vervangen. Soms kunnen slechts enkele frets worden vervangen, maar meestal is het beter de gitaar geheel te herfretten. 

TIP

De dikte van het fretdraad kan veel invloed hebben op het speelcomfort. Dikke, hoge frets spelen vaak veel gemakkelijker dan dunne, lage frets. Goed om vooraf naar te informeren!