STUDIEGITAREN

Wat is een studiegitaar?

Gitaren in de prijsklasse van € 150 tot € 1500 noemen wij studiegitaren. Studiegitaren worden in werkplaatsen of fabrieken in serie gemaakt. Hoeveel handwerk daarbij komt kijken is afhankelijk van de fabriek. Bij sommige werkplaatsen wordt nog veel met de hand gedaan, bij anderen heel weinig.

Wat kost een studiegitaar?

De prijs van een studiegitaar wordt vooral bepaald door de kwaliteit
van het hout en de aandacht die er aan de constructie van de gitaar is besteed.
Om een idee te geven hieronder een leidraad:

amalio jong

 

€ 200 tot € 400 Deze gitaren hebben wél een massief (ceder of fichten) bovenblad, maar géén massieve klankkast – deze is gelamineerd (gelaagd). Vaak wordt mahonie gebruikt, soms ook afrikaans mongoy (ovankol).

€ 500 Vanaf hier heeft de gitaar vaak een (niet-massieve) klankkast van indisch pallisander. Pallisander wordt ook voor alle duurdere gitaren gebruikt en geeft een vollere, warmere klank dan de goedkopere houtsoorten. Ook de toets is in deze prijsklasse vaak nog gemaakt van pallisander

€ 600 Rond deze prijs wordt vaak notenhout gebruikt. Dit ziet er mooier uit en klinkt ook beter dan gelamineerd mahonie. Zij- en achterkanten zijn echter nog niet massief. De toets is doorgaans nog van palissander.

€ 900 Vanaf hier wordt het interessant! De gitaren zijn nu volledig massief: zowel het bovenblad (fichten of ceder) als de gehele klankkast (meestal ovankol of mahonie)). Voor de toets wordt het duurdere, mooiere en slijtvaste ebbenhout gebruikt. De geheel massieve gitaren hebben aanzienlijk meer power en volume dan de goedkopere gitaren.

€ 1000 tot € 1900 Vergeleken met de gitaren van de vorige prijsklasse zijn deze gitaren van dezelfde houtsoorten gemaakt (massief palissander en ebben), alleen is de kwaliteit van het gebruikte hout veel beter, evenals de afwerking. Dit hoor je direct terug in de klankkwaliteit en het volume. Ook heeft het geluid vaak een betere projectie.

Wat zijn de beste merken?

Op grond van onze ervaring maken wij een selectie uit het totale marktaanbod. Wij kijken naar:

  • de prijs/kwaliteit verhouding
  • de klankkwaliteit
  • constructie en afwerking
  • speelgemak
  • vakbekwaamheid en service van de fabrikant
esteve zangbalken

Wij verkopen onder meer studiegitaren van ALHAMBRA, AMALIO BURGUET, ARMIN HANIKA, CORDOBA, ESTEVE, HÖFFNER, JUAN HERNANDEZ, LA MANCHA, PRUDENCIO SAEZ en SALVADOR CORTEZ.

Van sommige merken verkopen wij praktisch alle modellen, van anderen zijn er slechts enkele gitaren waar wij heel enthousiast over zijn.

Wat is mooi?

Wij kunnen zorgen voor een goede selectie gitaren, maar wij kunnen niet voor U beslissen wat U mooi vindt! Dat blijft een kwestie van smaak. Wij kunnen U wél helpen de verschillende gitaren goed te vergelijken en te laten beluisteren, zodat U een idee krijgt van de mogelijkheden van een bepaalde gitaar.

In de WEBWINKEL vind je onze collectie studiegitaren