HALS

De meeste gitaarhalzen zijn gemaakt van mahonie of ceder. Om te zorgen voor extra stevigheid wordt bij de betere gitaren een extra halsversteviging aangebracht. Deze bestaat uit één of meer strips hardhout, meestal ebben. Soms zie je die als een zwarte streep achterop de hals. Andere keren is deze versteviging onder de toets aangebracht en dus onzichtbaar. Sommige bouwers, zoals AMALIO BURGUET gebruiken hiervoor fibra, dat zeer sterk is en licht in gewicht. 

Halslijn 
Een goede gitaarhals is niet recht, maar staat een fractie hol! De meeste halzen worden weliswaar door de bouwer kaarsrecht gebouwd, maar de hals zal later door de snaarspanning iets hol trekken. Bij staalsnarige gitaren kun je de halslijn instellen door het strakker of losser draaien van de halspen (een stalen pen die in de lengterichting van de hals loopt). Nylonsnarige gitaren hebben echter in het algemeen geen halspen, zodat een goede halslijn staat of valt met de kwaliteit van de gebruikte materialen en het vakmanschap van de bouwer. 

TIP

Kromme hals 
Staat je gitaarhals echt krom (of juist bol), dan heb je een serieus probleem! Een goede reparateur kan een halslijn corrigeren, maar dit is nooit een eenvoudige klus. In ieder geval nooit zelf mee gaan rommelen: vraag advies!