STEMMECHANIEKEN

Als een stemmechaniek moeilijk draait, kan dat verschillende oorzaken hebben, zoals: het mechaniek moet gesmeerd worden, het is van slechte kwaliteit, het is versleten óf het mechaniek is niet goed gemonteerd in de gitaarkop. 

Stemmechaniek smeren
Olie: Af te raden. Omdat de mechanieken open zijn, trekt de olie stof en vuil aan, waardoor de mechanieken ‘kleverig’ worden en na enige tijd weer stroef gaan lopen. 
Grafiet: Beter dan olie, maar hecht zich minder goed aan het mechaniek. 
Smeermiddel met Microteflon. Dit soort middelen smeert perfect, heeft vuilafstotende eigenschappen en hecht zich goed aan het mechaniek. Zelf aanschaffen is vaak overbodig – één verpakking is goed voor 1000 smeerbeurten. 

TIP

Als je een nieuw mechaniek monteert, zullen meestal 2 van de 4 schroefjes op een iets andere plaats in de kop komen, dan bij het oude mechaniek. Vul de 2 oude gaatjes die je opnieuw kunt gebruiken eerst op met een lucifer. De schroefjes hebben dan beter grip op het hout. Daarna monteer je éérst de 2 schroefjes, die op een nieuwe plaats in de kop komen. Het  mechaniek wordt dan al op de goede plek vastgehouden.

Stemmechaniek vervangen
Bij goedkope mechanieken zijn de zijkanten van de grondplaat omgebogen, om steuntjes te vormen voor de stemknoppen. Hierdoor draait het mechaniek minder secuur en slijt sneller. Een vervangende set van deze kwaliteit kost € 10 tot 25. Goede sets zijn de BOSTON 2901C en de GOHTO 35G420. 

Bij kwalitatief betere sets is de bevestiging voor de draaiknoppen geklonken. Daardoor werkt het mechaniek veel preciezer en draait vaak aanzienlijk lichter. Dergelijke sets koop je vanaf zo’n € 50. Goede sets zijn de H en G serie van SCHALLER en de GOHTO 35G1600

Als je écht goede mechanieken wilt, zijn dit nog een paar aanraders: 
IRVING SLOANE. Bekende mechanieken van Amerikaanse makelij, secuur loopwerk, smaakvolle afwerking. Kosten vanaf € 250. 
DAVID RODGERS. Deze mechanieken gelden algemeen als de beste ter wereld en worden geheel met de hand in Engeland gemaakt. Op bestelling en in vele uitvoeringen. Prijzen vanaf ongeveer € 800. Als je ooit de kans krijgt een gitaar met Rodgers mechanieken te proberen, pas op, want je bent zó verkocht! Stemmen met een Rodgers set is een ervaring op zich.