FLAMENCOGITAREN

Wat is een flamencogitaar?

Wij hebben wij de flamencogitaren te danken aan de Spaanse zigeuners. Doordat ze weinig geld hadden voor een dure (klassieke) gitaar, en toch wilden spelen, werden voor eenvoudige gitaren gemaakt. Door de goedkopere houtsoorten en de eenvoudigere constructie klonken ze anders dan “gewone” gitaren. Het droge, felle geluid van deze gitaren bleek echter uitstekend geschikt voor het gebruik als begeleidingsgitaar. Het typische flamenco geluid was geboren!

Blanca o negra?

Een traditionele flamencogitaar heeft een opvallend lichte kleur. Dit komt door het spaans cipres dat ervoor wordt gebruikt. Een dergelijke cipres gitaar wordt ook wel een ‘blanca‘ genoemd. Aanvankelijk werden flamencogitaren uitsluitend gebruikt als slaggitaar, om dansers en zangers te begeleiden. Hiervoor waren de droog en helder klinkende cipres gitaren prima geschikt. Later werd de flamencogitaar echter steeds vaker als sologitaar gebruikt en daarvoor zocht men dan ook gitaren met een voller, rijker geluid. Dit krijg je door palissander voor de klankkast te gebruiken – net als bij de klassieke gitaren. Vanwege de donkere kleur van het pallisander wordt een dergelijke flamencogitaar een flamenca negra genoemd, of ook wel concert flamencogitaar.

De Ideale Flamencogitaar

De donkere ‘negra’ modellen hebben dus een voller geluid, maar spelen ook veel zwaarder en reageren minder snel dan de lichtere cipres modellen. De ideale flamencogitaar ligt dus ergens in het midden. Er zijn ook flamencogitaristen die op een “gewone” klassieke gitaar flamenco spelen, vanwege het rijke geluid en de power. Een goed voorbeeld daarvan is meestergitarist MANOLO SANLUCAR, die al vele jaren speelt op een klassieke José Ramirez gitaar – nota bene één van de allerzwaarst spelende instrumenten die je kunt vinden! Dat kan dus óók!

Wat kost een flamencogitaar?

Een flamencogitaar is goedkoper dan een klassieke gitaar van dezelfde kwaliteit, doordat de zangbalken constructie eenvoudiger is en er minder duur hout gebruikt wordt (cipres in plaats van pallisander).

€ 400 Vanaf rond deze prijs kun je een goed bruikbare flamencogitaar vinden met een geluid dat duidelijk feller en helderder is, dan van een klassieke gitaar in deze prijsklasse. De klankkast is vaak gemaakt van esdoorn, dat op cipres lijkt en een vergelijkbaar soort geluid geeft.

€ 700 Hiervoor heb je al een volledig massieve gitaar, meestal met een klankkast van esdoorn of een soortgelijke lichte houtsoort. Nog geen cipres!

€ 1000 Nu wordt het interessant! Alle gitaren vanaf deze prijsklasse hebben een klankkast van volledig massief cipres, een échte flamencogitaar dus. Volume en helderheid zijn veel groter dan bij de goedkopere modellen.

€ 2000 De eenvoudigste handgebouwde flamencogitaren vind je vanaf deze prijsklasse. Je mag van dergelijke gitaren aanzienlijk meer verwachten wat betreft geluid, projectie, bespeelbaarheid, en kwaliteit van de gebruikte materialen.

Wat zijn de beste flamencogitaren?

Hoewel veel mensen denken dat alle flamencogitaren op elkaar lijken, zijn de onderlinge verschillen in bespeelbaarheid en karakter enorm groot! En wat voor de ene gitarist een perfecte gitaar is, is voor een ander een ramp. Het is dus raadzaam om vooral op je eigen oren af te gaan!

Van de fabrieksgitaren hebben wij in de loop der jaren veel goede instrumenten gehad van ondermeer: AMALIO BURGUET, FRANCISCO ESTEVE en JUAN HERNANDEZ.

Van de handgebouwde flamencogitaren hebben wij mooie instrumenten gehad van ondermeer: MANUEL ADALID, RENE BAARSLAG, AMALIO BURGUET, FRANZ BUTSCHER, VICENTE CARILLO, HERMANOS CONDE, GERUNDINO, JOHN VAN GOOL, DIETER HOPF, ANTONIO MARIN MONTERO, DRAGAN MUSULIN, ANTONIO RAYA PARDO, MANUEL REYES, RAFAEL ROMERO, RICARDO SANCHIS LOPEZ, DANIEL SLAMAN en OTTO VOWINKEL.