BRUG

De snaren trekken door hun spanning voortdurend aan de brug. Een goede verlijming van de brug op het bovenblad is daarom belangrijk. Voor het verlijmen van de brug zijn er twee mogelijkheden: óf je lijmt de brug vast en gaat daarná de hele gitaar lakken (= de goede manier), óf je lakt éérst de hele gitaar en lijmt dán pas de brug op het bovenblad (= de goedkope manier). In het tweede geval moet je ervoor zorgen, dat er een uitsparing in de lak overblijft, om de brug direct op het hout te kunnen verlijmen. Als deze uitsparing echter niet exact even groot is als de brug zelf, kun je problemen krijgen met de lijmverbinding. 

Veel fabrikanten van gitaren kiezen echter toch voor deze methode uit oogpunt van kostenbesparing. Soms kun je met het blote oog al zien, dat bovenblad en brug niet helemaal goed aansluiten. Dit hoeft echter niet altijd problemen te geven. Omgekeerd ziet de verlijming er soms perfect uit, terwijl hij dat níet is, en kan dan allerlei bijgeluiden veroorzaken! 

TIP

Als je wilt controleren of een bijgeluid in je gitaar misschien iets te maken heeft met de verlijming van de brug, dan kun je met je duim verticaal druk uitoefenen op de bovenkant van de brug. Hoor je iets zachtjes ritselen of kraken, dan is er iets aan de hand. Óf met de brug, óf met één van de zangbalken onder het bovenblad.